Braamspunt" /> Braamspunt"> Braamspunt">

25 november onafhankelijkheidsfeest 39 jaar machtsstrijd in postkoloniaal Suriname

Henck Arron en Jaggernath Lachmon

 

25 november onafhankelijkheidsfeest

(25 november 1975- 25 november 2014)

39 jaar machtsstrijd in postkoloniaal Suriname

 Op 25 november 1975 verwierf Suriname zijn onafhankelijkheid. De postkoloniale strijd om de bestuurlijke macht in de soevereine staat Suriname duurt nu reeds 39 jaar en is  nog niet beslecht. Kenmerken van de postkoloniale Surinaamse   politiek zijn.

  1. Begrenst en beperkt door de etnische samenstelling en chronische onderontwikkeling van de bevolking. Ontbreken van een besef van eigen waarde; coherent geschiedbeeld van de Surinaamse nationale soevereiniteit ontbreekt.
  2. Economie, wetenschap, milieu, en nationaal kapitaal zijn beleidsmatig niet onderling verbonden en hebben daardoor geen eenduidig  consistent politiek visionair doel. Zwakke institutionele infrastructuur. Niet gebaseerd op de behoeften van het volk.
  3. Ontbrekend buitenlandbeleid- gekoppeld aan de nationale productie- dat het concurrentievoordeel van het land inhoud kan geven. Een onvermogen om te profiteren van ontwikkelingen in het buitenland en te anticiperen op internationaal grensoverschrijdende problemen.
  4. Verbroken bondgenootschap met Nederlandse socialistische politieke partijen die de onafhankelijkheid van Suriname van meet af aan hebben bepleit en de dekolonisatie in de ex-kolonie hebben gestimuleerd en deels gemonitord. Het opkomend racisme in Nederland na 1975 heeft herstel van de relatie Nederland Suriname negatief beïnvloed. De ontwikkelingshulp-visie erodeerde onder invloed van het liberalisme. Na de staatsgreep en vooral na 1982 (decembermoorden) is de relatie Nederland Suriname tot een minimaal niveau gedaald en zelfs deels volledig ontspoord.
  5. Het verlangen en de noodzaak bij het Surinaamse en het Nederlandse volk om de historische relatie duurzaam te herstellen in het belang van een vrij personenverkeer en een gebruik maken van wederzijdse mogelijkheden. (BP-November 2014)

 Aan allen een strijdbaar en spetterende  Srefidensi-viering toegewenst

Ludwich van Mulier  25 November 2014

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*