Braamspunt" /> Braamspunt"> Braamspunt">

Politieke biografie Somohardjo in maart 2015 verwacht

Paul Somohardjo

 

Politieke biografie  Somohardjo in maart 2015  verwacht

Paul Somohardjo
Paul Somohardjo

Na enkele oriënterende gesprekken met Paul Somohardjo, voorzitter PL,  is Ludwich van Mulier (Media specialist/ schrijver/politiek analist) in juni 2014 de geledingen van de Pl komen versterken. Zelf zegt  de biograaf, dat hij al heel lang goede vriendschappen heeft opgebouwd met enkele prominente  PL-kaders en pioniers in het veld. De Pertjajah Luhur (PL) heeft ook vanaf de jaren tachtig -vanwege het atypische politiek  leiderschap van Paul Somohardjo-  zijn aandacht getrokken. Inmiddels is de schrijver-activist begonnen aan  biografie van Paul Somohardjo. “Hoewel ik Paul Somohardjo  persoonlijk niet al te goed ken is hij voor mij geen vreemde, omdat ik zijn naam en persoonlijkheid  ken uit de Surinaamse politieke geschiedenis. De beschrijving van het politieke leven van de flamboyante persoonlijkheid Paul Somohardjo verschaft inzicht in de participatiegeschiedenis van de Javaanse cultuurgroep in Suriname.” zegt van Mulier die zich reeds enkele maanden vastgebeten heeft in relevante literatuurstudie over de relatie Indonesië – Suriname om de culturele wisselwerking binnen de Javaanse cultuurgroep met de  Indonesische cultuur van binnenuit te begrijpen.

Contemporaine geschiedenis.

Een van de probleemvelden bij het schrijven van een biografie is het feit dat terwijl het leven van het object van beschrijving wordt vastgelegd, hijzelf  nog steeds actief participeert aan het politieke leven in Suriname en de daarmee samenhangende veranderingsprocessen. In de productiefase van het boek zijn een aantal parameters van de binnenlandse politiek veranderd en nog steeds aan veranderingen onderhevig zoals;

  1. De regeercoalitie is uitgedund door uitgetreden en uittreden partijen, waarvan de PL er een is
  2. Samenwerkende politieke partijen hebben op in mei 2014 een intentieverklaring getekend voor een gezamenlijke oppositievoering.
  3. De KTPI en de PL startten op 9 augustus 2014 te Marienburg een verzoeningsproces dat moet leiden tot nauwere samenwerking.
  4. Heel veel prominente burgers treden uit de regerende NDP en de president Bouterse voert de populistische politiek op door de Javanisten een vrije dag te geven. Deze slinkse move – een interne coup omdat dat onderwerp allang door de PL was aangesneden –  zorgt natuurlijk voor bewust gecreëerde deining binnen de Javaanse groep en kritiek vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en de KvK en F.

Javaanse politieke participatie

Zo krijgt de lezer een indruk van de wijze waarop de Javaanse etnische groep deelneemt aan de binnenlandse politiek van Suriname en de rol die Paul Somohardjo daarbij speelt. Van de Javaans emigrantenpopulatie behoort Somohardjo tot de generatie blijvers;  de derde generatie immigranten . Eerder vertrokken honderden  Surinaamse Javanen naar Noord- Sumatra, waar zij – na de Tweede wereldoorlog- een Surinaams dorp “Desa Suriname (Tonga)” stichtten. Somohardjo behoort tot de eerste Javaanse  jongerengroep die geen genoegen nam met een tweederangs burgerschap in Suriname. De Javaanse cultuurgroep was in de vorige eeuw onderwerp van spot, pesterijen en getreiter. Ook protesteerde hij tegen  Nederland, omdat hij van menig was dat de kolonisator solde met de belangen van de Indonesiërs; door hen eerst gedwongen Nederlander te maken (het Indonesisch staatsburgerschap te ontzeggen)en zonder inspraak in 1975 hen het Nederlanderschap weer te ontnemen. Hij zorgde prompt voor een acute migratie van Javaanse ouderen naar Nederland. Somohardjo’s durf en assertiviteit leverde hem zijn imago op van waaghals, activist en doener. In dit licht moet men de leus van de PL interpreteren als : “de partij die niet slaapt). Van Mulier verzekert dat het boek vol verrassingen en onthullingen zal staan, omdat de hoofdpersoon hoog en laag heeft bewogen ter verdediging van zijn politieke achterban. Het boek komt in de maand Maart 2015 uit in Suriname.

Ludwich van Mulier 4 December 2014

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*