Braamspunt" /> Braamspunt"> Braamspunt">

Surinaams/Nederlandse musicoloog: “ Voorspelbaarheid eenvoudige liedjes Euro songfestival 2015 teleurstellend”

Surinaams/Nederlandse musicoloog Ronald Snijders

Surinaams/Nederlandse musicoloog: “ Voorspelbaarheid eenvoudige liedjes Euro songfestival 2015 teleurstellend”

Ronald Snijders geeft zijn mening:

De finale van het Eurovisie song festival 2015 is gestreden. Aangezien ik diverse keren in muziekjury’s heb gezeten vind ik het prettig mijn eigen muzikale bevindingen over dit festival samen te vatten: Een groot deel der liedjes stond in mineur. Daardoor werden nota bene zoveel liedjes na elkaar extra voorspelbaar. Uitgaande van de toonaard A mineur waren bovendien bijna alle melodieën reeds volledig te spelen op de witte toetsen van een piano, begeleid met enkele van slechts deze eenvoudige akkoorden: A mineur, G majeur, F majeur, E7, D mineur en C majeur. Jammer, omdat er ook nog kinderachtige refreintjes en soms bombastisch galmende arrangementen werden toegevoegd. Er is zogezien weinig over van de prachtige, eveneens toegankelijke muziek van Abba, de Beatles, de Franse chansons en Keltische klanken.

De songs van Zweden (winnaar), Rusland, Italië, Letland (mijn persoonlijke nummer een), Cyprus en Australie konden zich mijnsinziens ondanks genoemde voorspelbare eigenschappen op originele wijze onderscheiden.

De song van Nederland met het schijnbaar van MarvinGaye gejatte “Wayayaya” rifje – was goed en goed gezongen. De doodsteek lag in de performance met de volstrekt waardeloze podiumregie, waarbij geen ruimte werd gemaakt voor dynamische wisselwerking tussen Trijntje en de rest van haar prachtige ploeg met onder anderen zangeres Patt Riley. Oostenrijk dat het festival uitstekend had organiseerd kreeg van niemand punten en eindigde daardoor als laatste. Ondank is werelds loon!

Ronald Snijders. ANS-persbureau   braamspunt.com@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*