Braamspunt" /> Braamspunt"> Braamspunt">

SURINAME VERKIEZINGSUITSLAG 2015 ARMOEDE EN ONDERONWIKKELING BEZORGEN FRAUDULEUZE D.BOUTERSE VERKIEZINGSWINST

Suriname Verkiezings Carrousel 2015

ARMOEDE EN ONDERONWIKKELING BEZORGEN FRAUDULEUZE D.BOUTERSE VERKIEZINGSWINST

Paramaribo 28 mei 2015. De NDP van president Desi Bouterse heeft de verkiezingen van 25 mei 2015 in Suriname gewonnen. De oppositie, verenigd in de V-7, heeft de nederlaag erkend, maar tekent protest aan tegen de frauduleuze gang van zaken, de ondoorzichtigheid en valse berichtgeving van de NDP-overheid. De verkiezingsuitslag is nog “ voorlopig” , dus niet definitief. Op 28 mei is er een officieel schrijven van de V-7 gericht aan het OKB olv mevrouw van Dijk –Silos. NDP 26 zetels; V-7 18 zetels; AC (ABOP) 5 zetels; DOE 1 zetel; PALU 1 zetel. Volgens de Surinaamsegrondwet moet de president in de VVV worden gekozen alsde winnende partij er niet in slaagt een 2/3 meerderheid- dat zijn 34 zetels- achter zich te krijgen. Verwacht wordt dat voor demissionair -president Bouterse de gang naar de VVV onvermijdelijk wordt. In de VVV hebben de oppositionele partijen van de V-7 de meerderheid van de leden tot nog toe achter zich. Volgens analist Hardeo Ramadin heeft de V-7 de beste resultaten geboekt in district Nickerie (rijstboeren/ondernemers) en Wanica (arbeiders/zelfstandigen/ondernemers),daar in deze districten de meerderheid van de bevolking productief is in de economie en liberalisatie verlangt. In de meest armlastige regio’s domineerde de NDP,waarbij opmerkelijk  was  dat de NDP er in geslaagd is de Marrons partijen ABOP en BEP te ondermijnen en kiezers weg te trekken door veel materiele beloningen en zware propaganda waartegen men geen enkele weerstand bleek te hebben.

24 % HEEFT NIET GESTEMD

Analisten becijferden dat er ± 392.500 kiesgerechtigden waren. Ongeveer ± 94.200 heeft NIET gestemd, dat is 24% . “  Opgeteld bij de stemmers op V7, AC, PALU, DOE, etc. zijn dat in totaal ± 259.000 kiesgerechtigden die NIET op de NDP gestemd hebben!!” bevestigen deze bronnen. DUS 66% van de Surinaamse kiezers wilden GEEN NDP, en omdat 24% niet gestemd heeft.  Volgens het oneerlijke kiesstel (niet evenredig) heeft de NDP nu 26 zetels! Al met al geen goed nieuws voor de regerende  NDP want alleen 34% van alle kiesgerechtigden hebben maar op de NDP gestemd!!! (Cijfermatige gegevens bron: Ministerie van BiZa)

NIET TRANSPARANTE TELLING

Veel verontwaardiging is er over de trage en niet transparante telling vooral van de stembussen in Paramaribo. De oppositie verklaart dat  de opzettelijke vertraging waarschijnlijk komt doordat de verkiezingsorganistie(NDP) met haar voorkennis de strategie wil uitzetten voor de nu komende onderhandelingen en eventuele gang naar de VVV, waar verwacht wordt dat er weer fors zal worden omgekocht en gemanipuleerd. Kortom de verkiezingen zijn voorbij, maar het laatste woord over een te vormen nieuwe regering en een te kiezen nieuwe president is nog lang niet gezegd. De officiële uitslag van de verkiezingen duurt meestal (vergelijking met vorige verkiezingen) maximaal 3 weken, de kortste registratie uit de politieke geschiedenis is een week,  laat men ons in kringen van het OKB weten. In de nu komende formatieronde kan vanwege inadequate wetgeving, een eventueleoverwinning voor V-7 in de VVV, en verschuivingen bij mogelijke politieke bondgenoten, de verkiezingstrein volkomen vast gaan lopen. Politieke oplossingen in de richting van een minderheidsregering, een nationale  technologische overgangsregering c.q.zakenkabinet, en zelfs herverkiezingen zijn niet uit te sluiten opties.

ANS Persbureau   braamspunt.com@gmail.com Paramaribo 28 mei 2015.

District AC ANC APS DOE DRS MF NDP NOP PALU PING V7
Paramaribo 1 9 6
Wanica 3 4
Para 3
Commewijne 2 2
Saramacca 1 2
Nickerie 2 3
Coronie 1 1
Marowijne 1
Brokopondo 2
Sipaliwini 2 1
Totaal aantal Zetels 1 26 1 18

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*